Diş Taşı doğal dişlerin ya da ptotezlerin yüzeyinde oluşan bakteri plağının mineralize olmasıyla ortaya çıkan beyaz-sarı ya da gri renkli sert oluşumlardır. Sadece bir diş üzerinde oluşabildiği gibi bir grup diş üzerinde ya da ağız içindeki dişlerin bütün yüzeylerinde de görülebilir. Supragingival yani dişetinin üstünde olabildiği gibi Subgingival yani dişeti altında da görülebilir. Diş hekiminin yaptığı detartraj yani diş taşı temizlenmesinin dişlere hiçbir şekilde zararı olmadığı gibi sağlıklı bir diş ve dişetine sahip olabilmek için mutlaka temizlenmesi gereklidir.
Kişinin bizzat yaşamış olduğu tecrübeler ve dolaylı tecrübeler olarak iki şekilde oluşur.
Sizi rahat güvende hissettiren, samimi ve ilgili bir diş hekimi seçmelisiniz.
Halitozis yani ağız kokusu; hem kişiyi, hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki kokudur. Ağız içi nedenlere bağlı olduğu kadar ağız dışı nedenler de ağız kokusunda etken olabilir. Ağız içi olarak, Periodontal (diş eti hastalıkları) hastalıklar, diş çürükleri, diş taşları, kötü yapılmış dolgu ya da protez gibi restorasyonlar, ağız kuruluğuna sebep olan hastalıklar, bazı ilaçlar ile tonsillit gibi infeksiyon hastalıkları da ağız kokusunda etkendir. Ağız dışı olarak ise, kronik akciğer hastalığı ve diğer solunum sistemi hastalıkları, gastrointestinel (mide-barsak) sistemi hastalıkları, böbrek yetmezliği ve bazı hematolojik hastalıklar sayılabilir. Ayrıca açlık, kötü ağız hijyeni ve bazı koku üreten gıdaların alınması ile alkol ve sigara kullanımı da ağız kokusunda etken olabilir. Etkenin ortaya çıkarılıp giderilmesi ya da engellenmesi tedavide en önemli unsurdur.
20 dişleri alt ve üst çenelerde sağda ve solda en arkalarda birer tane olmak üzere 4 tanedir. 16 yaşlarından itibaren çıkmaya başlayabilir ama genellikle 20 yaş civarında çıktıkları için 20 yaş dişleri olarak isimlendirilirler. Diş dizisinin en arkasında ve dar bir alanda kaldıkları için fonksiyona fazla katılmadıkları gibi kolay çürümeye de eğilimli olurlar. 20 yaş dişleri genellikle ağrılı bir sürme dönemi yaşatırlar, yer darlığı nedeniyle sürme zorluğu olursa iltihaplanma ve ağzı açmada sorun ortaya çıkar. Bu sorunlar sık sık tekrarlanıyorsa ya da 20 yaş dişi çevresinde bir enfeksiyon odağı oluşmuşsa artık o dişin normal yolla ya da cerrahi yolla çıkarılması gerekir.
Diş Çekimi; alveol kemiği içinde bulunan dişin soket dediğimiz yuvasından ayrılması işlemidir. Normal çekim veya cerrahi çekim olarak sınıflandırılabilir. Normal Diş Çekimi; ağız içinde rahatlıkla görülebilen ve kolayca ulaşılabilen dişlerin soketinden çıkarılması işlemidir.
Diş Çekimi; alveol kemiği içinde bulunan dişin soket dediğimiz yuvasından ayrılması işlemidir. Normal çekim veya cerrahi çekim olarak sınıflandırılabilir. Normal Diş Çekimi; ağız içinde rahatlıkla görülebilen ve kolayca ulaşılabilen dişlerin soketinden çıkarılması işlemidir.
Diş ağrısında anlık çözüm olarak ağrı kesici alınabilir. Fakat bu çözüm kısa süreli ve geçici olacaktır. Ağrıyan dişe tedavi yapılmadan diş ağrısı geçmeyecektir.
Dişimizde göremediğimiz küçük kanalcıklar bulunmaktadır ve bunların üst kısmını dış ortamın etkilerinden koruyan mine dediğimiz bir tabaka vardır.